E-Sport i Sverige
Skip

StarCraft

starcraft logoStarCraft är en spelserie där det första spelet, som gick under namnet StarCraft släpptes 1998. StarCraft 2 kom inte förrän 2010 och expansionerna av StarCraft 2 har sedan kommit 2013 och 2015, så det var en lång väntan för alla fans och de är många!

StarCraft är ett otroligt populärt spel från Blizzard Entertainment. För er som har koll på världen av spel så vet ni att Blizzard Entertainment är riktiga rockstjärnor på denna scen då de har storheter som Warcraft, World of Warcraft, Hearthstone, Overwatch och många andra högklassiga spel i sin portfölj.

Deras portfölj är svår att slå och varje gång de släpper ett nytt spel så är det stort intresse världen över! Inte så konstigt, tänker alla ni som är vana vid att spela deras spel och ni andra tänker förmodligen att det låter intressant och att det genast är dags att sätta igång och spela deras spel!

Om StarCraft

StarCraft går under realtidsstrategi-genren (RTS) inom datorspel och Warcraft-serien från Blizzard är den serie som verkligen har toppat listorna inom denna genre. Förstapersonsskjutarspel (FPS) är den typ av spel som konkurrerar med denna typ av spelgenre och i den genren hittar vi en massa populära titlar, så som ovan nämnda Overwatch.

Att spela denna typ av spel där man får nya världar efter att det första spelet släppts är alltid lika mäktigt och i StarCraft märks det exempelvis på hotet av Amon och hybriderna som blir alltmer påtagligt för varje spel.

Vad gillas då mest i detta spel? Det är naturligtvis individuellt, men det finns några grejer som är relativt allmänt uppskattade. Utöver vad vi precis nämnde så är det så att speldesignen i StarCraft alltid har imponerat och så fortsätter det!

Vad mer har vi att lyfta fram? Den fina balansen mellan taktik och styrka är också en sådan sak som sticker ut och det gör att StarCraft blir ett spel som ständigt överraskar och gör oss spelare glada!

Bakgrund och story

Först och främst har vi tre raser i detta universum, som väl bäst kan beskrivas som WoW i rymden. Dessa tre raser är följande:

 • Terran: människor som kommer från vår planet, men som nu befolkar andra planeter.
 • Zerg: ett flertal olika raser som kontrolleras av The Overmind (en slags ”chefshjärna”)
 • Protoss: en utomjordisk ras som består av de klasserna Templar Caste (krigare), Khalai Caste (arbetare) och Judicator Caste (ledare).

Spelet är uppdelad i tre episoder där alla raser är med, så det är inte en särskild handling för varje ras. De tre episoderna vilar mot en bakgrund där vår planet blivit en dystopisk tillvaro, vilket leder fram till att man skickar iväg kriminella personer till rymden. Dessa personer bygger upp nya samhällen och samarbetar med andra planeter i galaxen.

När Zerg dundrar fram så förintar de människor som levt i dessa samhällen och därefter kommer Protoss in i bilden, vars uppgift är att stoppa Zerg.

Gameplay

Spelets upplägg följer 3 episoder där alla raser är involverade. Det är alltså inte så att det är olika episoder för olika raser, utan de är alla med från början till slut.

Spelet går ut på att försvara sig mot Zerg tillsammans med Raynor. I första episoden som kallas Rebel Yell så slutar det med att man flyr tillsammans med honom i det ursinne han känner inför det faktum att Sarah Kerrigan, hans högra hand, dödats av Zerg.

I andra episoden, som kallas Overmind, så vaktar man Sarah Kerrigans som inte är heldöd, utan hon visar sig befinna sig i en kokong i vilken hon muteras. När hon vaknar till så står hon under The Overmind (den ”chefshjärna” som styr den ras som placerat henne i kokongen till Raynors förtret – Zerg).

Tredje episoden kallas för The Fall och här tar intar man rollen av Tassadars efterträdare och uppgiften är att försvara sig mot Zerg. Under tiden så kontaktas man som spelare både av Tassadar och Praetor Fenix, vilket gör att det blir lättare att fajtas mot Zerg.

I detta första spel så slutar det med att Sarah Kerrigan känner att det är dags för henne att vakna upp och i StarCraft 2 är hon färdigmuterad och redo!

StarCraft 2 bildar följande triologi:

 • Wings of Liberty (2010)
 • Heart of the Swarm (2013)
 • Legacy of the Void (2015)

Multiplayer

Idag är det väldigt många som är extra förtjusta i att det finns möjlighet till multiplayerläge i StarCraft då det möjliggör för spelare att spela tillsammans, chatta med mera.

Då det finns många olika spelformer inom StarCraft så finns det också möjlighet att testa olika typer av spel. Det är dock på det viset att det vanligaste spelformen är one on one (en mot en), men även eller free for all, eller FFA som det förkortas (alla mot alla) är alltså populärt inom StarCraft.

StarCraft och eSports

Om det är ett spel som verkligen hör samman med e-sports så är det StarCraft! Många är eniga om att detta är det spel som i mångt och mycket hjälpte till att etablera e-sports och sätta det på den universella kartan och det är ju inte dåligt, eller hur?

Att det till på köpet ofta kallas för Sydkoreas nationalsport gör ju inte saken sämre och i ärlighetens namn så är det nog många som är bosatta i andra länder som känner att just StarCraft är något av en ”nationalsport” därhemma också, om man nu kan kallas sitt hem för en nation, alltså!

I Sydkorea finns det mängder av sponsorer, ligor, turneringar, proffs och en stor publik och här visar man till och med StarCraft på tv!

De två största telekom bolagen i landet har varsitt lag och det är även andra teknikföretag som sponsrar och köper egna spelare för att de ska kunna spela heltid för dem, så här har vi verkligen ett spel som tagit Sydkorea med storm, det är ingen som helst tvekan om den saken!

Alla vi som är intresserade av betting i allmänhet och betting inom e-sports i synnerhet har Blizzard Entertainment att tacka för mycket och kanske är det då främst StarCraft vi  har att buga, nicka och niga för!

Här kan du jämföra e-sport betting sajter

StarCraft 2 är en riktigt framgångsrik e-sport där vi hittar mycket av både turneringar och ligor och prissummorna inom just StarCraft uppgår till tokigt höga summor!

När det kommer till turneringar inom StarCraft 2 så är det många tredjepartsorganisationer som arrangerar dem och några exempel på denna typ av turneringar är följande:

 • GomTV SC2 Global League
 • TeamLiquid StarCraft League
 • Major League Gaming
 • ESL
 • North American Star League

Utöver dessa turneringar så bör såklart också nämnas att just StarCraft 2 har varit och är ett av de absolut mest populära spelen i många av de stora WCS, Dreamhack och LAN.

Blizzards egen liga, som kallas för StarCraft 2 World Championship Series är uppdelad i tre olika regioner och efter att ha samlat på sig tillräckligt många poäng så kan man som spelare se fram emot att ha kvalat in till Global Finals på BlizzCon. Här är det en riktigt hög prispott på $250,000 man har att se fram emot!