E-Sport i Sverige
Skip

Smite

smite logoSmite är ett MOBA spel (Multiplayer Online Battle Arena), vilket innebär att det är ett spel som ingår i den datorspelsgenre med realtidsstrategi i vilket man som spelare har kontroll över ett lag som har som mål att förstöra motståndarlaget. Hur man förstör motståndarlaget? Genom automatiskt genererade trupper.

MOBA spel kan bäst beskrivas som en Gott & Blandat- påse innehållande actionspel, datorrollspel och realtidsstrategi. Känner du igen vad vi talar om här? Då är det säkert på grund av LoL (League of Legends) som är en riktigt storspelare inom denna genre. Kanske är det istället Dota 2, eller Heroes of Newerth du känner till, eller är det så att det är just Smite som du har koll på? Oavsett vilket så är dessa spel i samma grupp, så gillar du det ena så gillar du troligtvis även de andra!

Om Smite

Det var under 2014 som Smite lanserades av Hi-Rez Studios och det var under den härliga vårmånaden mars! Kanske inte den bästa månaden för ett nytt spel som gör att man stannar inne och spelar, men vad bryr man sig om lite vårsol när det dyker upp ett nytt spel inom MOBA genren?

I Smite är det fågelperspektivet man tar som spelare och det är intressant att spela på detta sätt då det låter oss spelare följa spelkaraktärerna på ett närgående sätt.

Både spellägen och kartor är ganska standard för genren, men att Smite valt tredjepersonsperspektivet är vad som får spelet att sticka ut i mängden. Det är en helt annan känsla att spela med en kamera bakom axeln istället för en kamera som svävar ovanför dig. Det blir ett mer intensivt spel på detta sätt och det är också ett upplägg som får det att kännas som att det går snabbare.

När Smite lanserades och fram till nu så har spelet mottagit främst positiva recensioner och spelet ligger på lite mer än 8 av 10 när det kommer till betyg, vilket knappast är illa!

Gudar, gudinnor och andra väsen

I Smite träffar vi på både gudar, gudinnor och andra mytologiska väsen och det är en spännande värld att befinna sig i, det är ingen tvekan om den saken! När du spelar Smite så kontrollerar du en av de gudar, gudinnor eller andra väsen som finns i spelet och med din figur så tar du del av team baserad strid. Du använder dig av taktik och abilitet i striden mot motståndare bestående av andra gudar, gudinnor och andra väsen.

Vi gillar att man i Smite har tagit med gudar och gudinnor från olika religioner, så man hittar exempelvis både Freja och Hades. De slåss mot varandra i galna strider och du kommer hitta gudar och gudinnor som kökar monster, är proffs på närstrider med mera.

De olika karaktärerna är alltså utrustade med olika typer av attribut, som vi precis nämnde, och det är lätt att hitta en karaktär som passar ens egen spelstil då man hittar både ovan nämnda och exempelvis Athens som gillar att först ut i strid och ta en för teamet genom att ta på sig mycket skada. Du har att välja mellan hela 51 olika karaktärer med olika spelstil, så det är ingen tvekan om att du kommer att kunna hitta en stil och karaktär os passar just dig!

Som med andra spel inom denna genre så samlar du såklart på dig mer och mer erfarenhet ju mer du spelar, så det är bara att köra på tills du blir ett riktigt proffs!

smite skärmdump

Hur spelar man?

Ja, hur spelar man Smite, egentligen? Först och främst så är det så att det är två lag som består av 5 spelare vardera och dessa två lag har sin bas på vardera sidan av kartan. Det finns tre huvudgångar som går mellan de två baserna och det är här de två olika lagens underhuggare möts.

När underhuggarna från de två olika lagen drabbar samman så blir det tid över för lagen att sätta igång och ta för sig av guldet genom att döda motståndare. Här är det på det viset att man blir en bättre kämpe antingen via den väg som kräver tålamod och som handlar om att samla på sig XP poäng, eller så kan man gå den snabba vägen och betala för det med riktiga pengar.

Målet? Att krossa titanen genom att ta sig förbi motståndarnas försvar. Krossar ditt lag titanen så har också ditt lag vunnit. De torn som utgör försvaret för båda lagen måste tas omhand väldigt väl, för om tornen förstörs så ger det motståndarna en chans till vinst och det vill man ju inte vara med om!

eSports och Smite

På grund av att Smite har multiple player vs player modes och en mängd spelbara karaktärer så är det ett spel som lämpar sig extra bra för e-sport scenen. Det är inte just bara Smite som är en storhet på denna scen, utan det är även på det viset att både de andra ovan nämnda spelen plus massor av andra, så som exempelvis CS:GO, också lockar spelare och spelintresserade att betta.

Att man numera kan betta på esports nästan överallt där man hittar en sportsbook har gjort så att det blivit enklare för personer med mycket kunskap inom denna genre att kunna vinna några slantar, så att det inte bara är för personer som bettar på traditionell sport som får vara med i leken.

Vi tycker att det är odelat positivt att eSport scenen bara blir större och större och vi har svårt att se hur den ska kunna sluta växa då det blir alltmer populärt att betta inom just denna kategori.

Hur ser det då ut med turneringar för Smite? Ja, du, det ser mycket bra ut! De har en årlig turnering där prispotten ligger på den mäktiga summan av $1 miljon!

Jämför betting sidor och bonusar

Röster om Smite

Som ni vet så gillar vi att citera vad spelare har sagt om spelen som vi recenserar då det gör att ni som spelare får veta vad andra spelare tycker och tänker om spelen, så här kommer ett par väl valda ord om just Smite:

  • ”Måste säga för att vara en som allmänt ogillar MOBA är Smite riktigt härligt att spela…”.
  • ”Smite är helt okej, men inget särskilt”.
  • ”Roligare än när jag testade det i beta stadiet”.

Sådär, ett par stycken utlåtanden om spelet, men det bästa är såklart att själv testa det för att se vad just du tycker!