E-Sport i Sverige
Skip

Outright Bets

wotBetting är lite av en djungel av nya ord och begrepp för en nybörjare, men det bästa med det är att man lär sig snabbt! Livebets, pre-match bets, outright bets, ja, varianterna är många. De begrepp som används är dock ofta av logisk natur, så som att exempelvis ”liveodds” innebär att man helt enkelt oddsar live.

När man ska betta så finns det många olika sätt att göra det på. Det är också på det viset att med olika sporter och tävlingar så följer även bets som är mer eller mindre passande just för den specifika sporten.

Med eSports så är det mycket kul man kan betta på, men här ska vi främst tala om eSports i relation till outright bets. Vad är då det, kanske du undrar? Jo, det ska vi tala om för dig här nu, så häng med och bli ett proffs på hur du ska reda ut de olika begreppen! Ju mer du vet om hur det fungerar och ju mer information du har, desto lättare blir det för dig att betta på ett smart sätt!

Vad är outright bets?

Outright bets handlar om bets som läggs på finalplaceringar och slutspel inom både e-sport och traditionella sporter. Man kan använda ordet ”slutplacering” för att beskriva outright bets på ett snkelt sätt.

Oavsett om det handlar om att betta på vilket lag som vinner La Liga, eller om det handlar om vilket lag som vinner en specifik turnering, eller ett särskilt event, inom esports så handlar det om att man bettar på vem/vilka som vinner hela grejen.

Här handlar det alltså inte om resultatet av ett spel allena, utan det är betting på ett mer övergripande sätt det handlar om här. Är du van vid att betta flera gånger i veckan med ”vanliga” odds där det är specifika matcher så kan det definitivt vara kul att testa på outright bets då det är ett annat sätt att både betta och tänka på.

Höga odds

Det är mycket som det ska tas hänsyn till när det kommer till denna typ av betting. Om man bettar på en specifik match eller tävling så är det ju lättare att kolla upp hur det står till med laget för tillfället. Vilka spelare är avstängda, vilka har en skada och så vidare. I en hel turnering så kan ju vad som helst hända på vägen, så det är inte lätt att förutspå slutresultatet.

När det är svårt att förutspå resultatet så blir det också höga odds. Detta gäller både inom eSports och inom traditionell sport, men även inom underhållning/politik och andra kategorier som man kan betta på hos spelsajterna.

Höga odds och svårtippade resultat har att göra med att favoriter inte kan antas vinna med samma säkerhet som hur det ser ut när det är en specifik tävling det handlar om. Visst är det så att det är stor chans att storlagen inom e-sports säkert kommer att hänga kvar länge, men man kan inte vara säker.

Då det handlar om en hel turnering så är det också så att det handlar om en lång tid för spelarna, vilket är det som ligger bakom att det är lite osäkert hur det hela slutar.

Smart betting

Den bästa tiden för dig att betta när det kommer till outright bets är innan turneringen startar. Det är vid denna tid du kan hitta de bästa oddsen på de bästa spelarna, medan det är på det viset att så fort turneringen drar igång så minskas också oddsen. Detta innebär, för oss som bettar, att vi ges mindre chans till rejäla vinster ju längre in i tävlingen vi kommer.

Detta är ju knappast hjärnkirurgi, utan det är klart att du inte kommer bli belönad med stora vinster efter det att det framstår som ganska självklart vilket lag som kommer att ta hem vinsten.

Pros and Cons

Så, vad är då det bästa med outright bets? Först och främst är det det vi precis omtalade – att oddsen blir högre vid outright bets än vid vanliga matchbets. Vinsterna som möjliggörs av denna typ av bets är väldigt stora jämfört med vanliga matchodds, så det är inte bara spännande med outright bets, utan det är också ett smart sätt att betta på!

Vidare så kan det vara lättare att vinna genom outright bets och är du väl insatt inom eSport (vilket vi antar att du är) så kan du troligtvis också på ett ganska exakt sätt räkna ut vilket lag som kommer ta hem vinsten.

De negativa sidorna av outright bets är att det kan ta väldigt lång tid innan du får resultatet. Är du van vid vanliga matchodds så kommer det att kännas som en evighet innan du får reda på om du tagit hem storkovan eller inte.

Det kan ta upp till ett år! Jämfört med exemplevis fotboll så är det så stor skillnad på tiden du behöver vänta innan du får reda på resultatet att det knappast går att jämföra. En annan sak som är lite trist är att det sällan förekommer möjligheten att lägga just outright bets när det kommer till mindre ligor och det år också så att du inte hittar möjligheten till outright bets överallt.

Vad kan du betta på?

Som vi redan har berättat så är outright bets den typen av bets som har att göra med slutresultat i en turnering. Det är ju dock olika saker som vi kommer att veta efter att turneringen är över. Vilken plats hamnar de specifika lagen på och vilket lag lyckas med att få ihop flest poäng? Vilken spelare gör bäst ifrån sig? De olika varianterna av outright bets blir fler och fler hela tiden och ju mer populärt det blir att betta på detta sätt, ju fler varianter av outright bets dyker upp.

Outright bets – spel

Om du har bra koll på eSports i största allmänhet så vet du också vilka spel du har möjlighet att lägga outright bets på, men vissa av er kanske är nya i gamet, så här kommer en lista på de populära spelen:

  • World of Tanks
  • Smite
  • Heroes of the Storm
  • CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive)
  • Dota 2
  • LoL (League of Legends)
  • Starcraft
  • Overwatch
  • Hearthstone
  • Call of Duty