E-Sport i Sverige
Skip

League of Legends (LoL)

lol logo
League of Legends, som ofta brukar gå under sin förkortning LoL är ett MOBA-spel som hängt med sedan 2009 då det släpptes för både Microsoft Windows och för Mac OS X.

Det är Riot Games som ligger bakom denna braksuccé och nedladdningen av spelet är gratis. Det är dock på det viset att det innehåller material, så som så kallade ”skins” (klädsel till rollfiguren) och hastighetsförbättringar som erbjuds till spelaren via mikrotransaktioner. Detta är inte ett helt ovanligt upplägg och det kallas för virtuell egendom då det är någonting som främst har värde i den virtuella världen.

MOBA – vad innebär det?

Som vi precis nämnde så är LoL ett MOBA-spel, men vad innebär det egentligen? MOBA är en genre inom datorspel och det står för Multiplayer Online Battle Arena. Denna typ av spel är en härlig blandning av actionspel, datorrollspel och realtidsstrategi, så det är knappast konstigt att spel som LoL har fått sådana stora framgångar, eftersom de lyckas med att få in så många typer av spel i ett och samma i en perfekt symbios.

Som spelare i denna typ av spel så är det så att du kontollerar ett lag och målet för spelet är helt enkelt att eliminera motståndarlaget. Inga konstigheter so far, med andra ord!

Hur man spelar LoL

I League of Legends spelar du i en fantasyworld där arenan man spelar på delas i två för att skapa två baser för de två lagen som möter varandra. Kartan är uppdelad i olika delar, som top lane, middle lane och bottom lane. Detta är inget ovanligt upplägg, utan alla ni som har spelvana sedan tidigare kommer att hänga med på noterna direkt här!

För att lära sig att göra det bästa av de olika situationer som uppstår på olika platser på kartan så är det taktik som gäller och det lär man sig genom att öva på kartan om och om igen.

Det är 5-mot-5 strid som gäller och målet med spelet är oftast att förstöra det andra lagets ”nexus”, vilket är en huvudbyggnad som ligger mitt i baserna och som försvaras av torn. När nexuset är förstört så vinner man, så det är en enkel struktur på själva spelet som vi känner igen från exempelvis DotA.

För att man ska lyckas med att förstöra motståndarlagets nexus så krävs såklart ett tajt samarbete och att ditt lag är bra på att samla ihop tillräckligt mycket guld för att kunna ordna fram sådana items som gör att ditt lag blir starkare än det andra laget.

Guld samlas man på sig på olika sätt och de sätt på vilka du kan få ihop guld är följande:

  • genom att tillintetgöra motståndare
  • genom att döda minions
  • genom att döda neutrala monster
  • genom att ta ut motståndarlagets torn

Man samlar såklart också XP för att gå upp i nivå och precis som i många andar gratisspel så har du möjligheten att köpa bättre karaktärer genom att spendera riktiga cash.

lol league

Teamwork framför individen

Varje spelare i laget innehar en speciell roll och det finns massor av karaktärer att välja mellan, men mer om det senare! I LoL är det inte snabbhet som är det viktigaste, utan det är mer fokus på teamwork och hjärnarbete för att överlista motståndarlaget som gäller här.

Teamwork delen av LoL kan jämföras med exempelvis CS:GO där varje individuell spelare kan vinna en match. I LoL är det alltid teamet som måste arbeta tillsammans för vinst. Detta innebär att alla ni som föredrar och är bra på att just samarbeta med andra spelare har ett perfekt spel i LoL!

För att träna och bli bättre för ditt lag så kan du spela mot botar (datorn) och precis som med allting annat här i livet så ger övning färdighet!

Karaktärer

Som spelare så väljer du ut den karaktär som passar dig bäst. De har alla olika utseende och förmågor, så det är bara att välja det som passar dig bäst, helt enkelt! Du väljer också mellan två olika magier som du får ha med dig in i matchen. Här gäller det att välja rätt så att kombinationen blir bra för att på så sätt få en så stark och bra karaktär som möjligt.

Detta är naturligtvis en sådan sa som man blir alt bättre på ju mer van man blir av att spela spelet, men är man van vis denna typ av spel sedan tidigare så är det såklart inte så svårt!

LoL + eSports = Sant!

Det är så att vissa spel blir mer populära inom eSports än andra och när det kommer till LoL så är det definitivt ett av de spel som visat sig vara otroligt populärt bland spelare att betta på! Du hittar LoL, bredvid främst CS:GO, men även andra spel,  i topp över spel som det bettas mest på.

Som de flesta av er redan vet så är det ju så att eSports bara växer och växer och detta har att göra med att det blir alltfler som inser charmen med denna typ av betting. Istället för att satsa på traditionell sport så är det såklart kul att få lite annat att betta på, eller hur?

Kanske är du en person som gillar själva bettingen, men som inte är så insatt i just traditionell sport, men har bra koll på eSports-scenen? Isåfall är du lyckligt lottad, för idag finns det väldigt bra möjligheter att betta inom denna scen, så det är bara att leta upp en spelsajt som du gillar och som har ett bra utbud av betting inom eSports och kicka igång!

Riot Games har arrangerat en årlig League of Legends World Championship sedan 2011 och här är det $1,000,000 i prispengar som ligger och väntar på sina rättmätiga ägare!

Läs mer om e sport betting & jämför sajter här

Sagt om LoL

  • ”LoL är inte perfekt, långt ifrån, men det är ett av mina absoluta favoritspel”.
  • ”LoL är ett av de mest nybörjarvänliga spelen på marknaden”:
  • ”Om du letar efter andra spelare att starta lag med – kolla in Facebooksidan League of Legends Sverige”.
  • ”Skyll inte ifrån dig på ditt lag eller på din dator, utan kom ihåg att det är ditt fel för det är då du utvecklas inom LoL och blir bättre på att spela”.