E-Sport i Sverige
Skip
E-Sport i Sverige

I Sverige är E-Sport fortfarande ingen stor snackis men ”make no mistake” det här är ingen liten grej! En League of Legends final ska ha attraherat fler åskådare än den sista NBA matchen 2016 och sportens totala pris pott är mer än 93 miljoner dollar.

Det som många i Sverige ser som en hobby har blivit yrke för många runt om i världen. Idag tänkte vi berätta lite mer om själva spelarna och vad dom tjänar för att vara mer exakta så att du kan få en bild av varför E-sport är utav världens bästa sporter att utöva.

Ludvig ”Zai” Wåhlberg som spelar i laget Evil Geniuses och Gustav ”s4” Magnusson som spelar i laget OG ska enligt Aftonbladet ha gjort vinster på mer än 10 miljoner kronor var. Listan fortsätter sedan med ytterligare 14 Svenska spelare dom dragit in lite mindre men minst 2,5 miljoner.

Den kvinnliga topplistan är lite mindre med endast 6 kvinnliga spelare i toppen där Zainab ”zAAz” Turkie från laget Team Secret ska ha dragit in ca 160 000kr.

Går man utanför Sveriges gränser så kan man hitta E-sport spelare som lever den ultimata gamerdrömmen med inkomster på upp mot 25 miljoner kronor. På Unibets egna E-sport blogg kan du läsa mer om var och en utav världens mest betalda E-sport spelare.

esport stats land

Trots dom enorma vinsterna och det stora intresset för E-sport är e-sporten bara barnet. Fenomenet har fyrdubblats mellan 2013 och 2016 och är en sport som fortsätter att växa. Sporten är för tillfället som allra populärast i USA följt av Sydkorea och Kina. Sverige ligger dock strax under Kina tillsammans med Danmark, Finland, England och Norge.

Sverige är med andra ord fjärde bäst i världen på E-sport vilket betyder att många Svenskar livnär sig som E-sport stjärnor.

2016 är ett väldigt viktigt år för e-sporten för det är det här året som vi får e-sport betting sajter där vi som älskar sporten nu även kan betta på våra favorit lag.

Detta i sin tur leder till två viktiga saker för sporten. Ett är att prispotterna blir större eftersom e-sporten får en globalare inkomst källa och två är att det även skapas betting miljonärer som är väldigt duktiga på att lägga bets inom E-sporter.

Framtiden ser verkligen lovande ut för E-sport!