E-Sport i Sverige
Skip

Dota 2

dota2DotA 2, där DotA står för ”Defend of the Ancients” är ett spel som utvecklats av Valve Corporation och det är, som ni kan räkna ut utan att ens behöva tänka, naturligtvis uppföljaren till DotA. DotA, i sig, är en inofficiell karta för Warcraft 3 och när det kom ut på marknaden så var succén ett klart faktum och än idag är det ett av de mest populära spelen.

Man kan se hur populärt DotA 2 är inte minst inom e-sporten idag, men det kommer vi till senare i texten, så det är bara att hänga med, för nu svänger det!

Valve Corporation är, som många av er redan vet, samma utvecklare som står bakom ett flertal andra populära spel, så som Counter-Strike serien med flera. Ett företag som vet vad det pysslar med, men andra ord!

MOBA- fantasy via Steam

Det är aldrig fel med spel som är lite av en symbios mellan olika typer av spel och det kan man faktiskt applicera på DotA 2 då man får både rollspel och realtidsstrategi i ett när man spelar detta spännande och rafflande snabba spel!

Just DotA 2 är ett MOBA spel medan Counter-Strike ju är ett förstapersonsskjutarspel. MOBA står för Multiplayer Online Battle Arena och förutom just DotA 2 så hittar vi bland annat även LoL (League of Legends) inom denna genre. Även LoL är ett spel som är väldigt populärt, så inom denna genre finns det mycket att hämta!

I DotA 2 är det fantasy-tema som gäller och spelet har varit tillgängligt för gratis beta-testande sedan 2012 och det släpptes för OS X/Linux under 2013. Idag är DotA 2 tillgängligt för Linux, Microsoft Windows och Mac OS X.

Valve Corporations distributionssystem Steam blev tillgängligt för alla 2003, men då var det många buggar och andra problem med systemet som gjorde att det möttes av kritik från spelarna. Idag är det dock ett mycket välfungerande system som automatiskt skickar uppdateringar till de spel man som kund äger och spelar.

Hjältar och hjältinnor

I DotA 2 finns det mängder av karaktärer att välja mellan, så det tar sin tid att hitta rätt , så mycket är säkert! Det finns hjältar och hjältinnor som passar de allra flesta, oavsett vilken smak man har när det kommer till vilken typ av karaktär man vill spela när man tar sig fram i spelet.

En sak är säker, och trots att det sagt förut så kan vi inte annat än att instämma – i DotA 2 finns det inte en endaste kliché eller fantasi som inte ges plats!

Då det är kul att välja vilken karaktär man ska spela med så gör det inte så mycket att det finns ett så stort urval, men man måste vara förberedd på att vara på bettet, för man måste välja sin karaktär snabbt för att kunna sätta igång!

Då det finns så många så kan man kanske tro att de också har stora skillnader sig emellan, men så är inte fallet, utan de karaktärer som finns att välja mellan är lika bra, det är bara det att de har sina olika specialiteter.

Oavsett vilken hjälte eller hjältinna du väljer att spela med så kommer du såklart att gå upp i nivå, kunna köpa utrustning och ”vinna” nya förmågor som gör din spelkaraktär starkare.

dota 2 skärmdump

Gameplay

I DotA 2 så är det två lag, Radiant och Dire, som möter varandra. Arenan för dessa båda lags sammandrabbningar är alltid densamma och de två olika lagen har sin baser i vänstra nedre hörnet (Radiant) och i högra övre hörnet (Dire). Det ”snälla” laget är Radiant och elakingarna är Dire.

Sidorna sammankopplas av många passager där vakttorn och creeps faller och där nya dyker upp. Det är med andra ord mycket som händer och det är i rask takt!

Du hittar ett antal torn som fungerar som försvarare av de båda baserna och målet med spelet är att eliminera dessa torn då det leder till att man kan nå motståndarlagets bas.

5 spelare i varje lag slåss mot varandra och varje spelare styr och har hand om sin karaktär. Den karaktär man spelare med har man valt ut på egen hand, vilket vi redan förklarat ovan, så det är inga konstigheter där, eller hur? Oavsett om lagen består av riktiga människor eller om de är datorstyrda så är det alltid lag med 5 mot 5 som gäller, så det kommer man aldrig ifrån, men det är ju ett bra upplägg så varför vilja ändra på det?

Får du magsår av snabba spel där du måste vara på bettet hela tiden så ska du nog leta vidare efter ett annat spel, men för alla er som gillar fart och fläkt så är detta ett perfekt spel! Inte nog med att det är snabbt och spännande, det är också på det viset att man inte kan köpa sig till bättre stridsförmåga, utan det enda man kan köpa i shopen är sådant som ändrar utseendet på din karaktär.

DotA 2 och eSports

Det finns ett bra gäng spel som vi hittar i spelsajternas sportsbooks och DotA 2 är ett av dessa spel. Det är vissa spel som man brukar får leta lite efter, men med DotA 2 är det lättare att hitta både en och flera spelsajter att välja mellan om man vill betta på just det spelet.

Det är alltid kul när man snabbt och smidigt kan hitta flera spelsajter som erbjuder betting på det, eller de, spel man är som mest intresserad av att betta på och är det ett av de mer vanligt förekommande som DotA 2 så har man stor tur!

Många kallar DotA 2för en fanbärare för eSports och vi kan inte annat än att hålla med. Det var under 2015 som Valve började arrangera Majors i DotA 2 och samma år hade the International hela $18,000,000 i prispotten! Med så mycket pengar inblandade så är det knappast förvånande att DotA 2 är ett av de spel vi ofta hittar när det finns eSports i en sportsbook!

Sagt om DotA 2

  • ”Jag har aldrig fått så mycket stryk i hela mitt liv…”.
  • ”En upphetsad rysk herre vrålar antingen uppmuntrande glädjerop eller hatiska förolämpningar. jag gissar på det senare”.
  • ”Brukar randoma karaktärerna då jag känner mig ganska säker med de flesta gubbarna”.
  • ”Musiken är mysig och ljudeffekterna gör sitt…”.
  • ”Resultatet är mycket stabilt”:

Betting sidor där du kan satsa på Dota 2