E-Sport i Sverige
Skip

Counter Strike – CS:GO

conter strikeOm det är någonting som klingar bekant även för de minst erfarna inom e-sports så är det väl ändå Counter-Strike! Denna klassiker har inte bara versionen Global Offensive med i bagaget, utan det första Counter-Strike spelet ut på marknaden kallades rakt av bara för just Counter-Strike och spelet släpptes på Windows 1999.

Efter att den första versionen tog spelarna med storm så släppte man under 2004 Counter-Strike: Condition Zero samt Counter-Strike: Source under samma år. Så under 2012 kom den version som vi ska tala om här – Counter-Strike: Global Offensive, eller CS:GO som spelet ofta förkortas både i tal och i skrift.

Det är Valve Corporation som står bakom hela serien av spel och plattformarna för Counter-Strike är följande:

 • Microsoft Windows
 • OS X
 • Linux
 • PlayStation 3
 • Xbox
 • Xbox 360

I början efter det att CS:GO släpptes så var recensionerna ganska svala och det var många som förväntade sig mer av av denna fjärde uppföljare i serien. Det har dock visat sig att CS:GO har mycket att erbjuda i det långa loppet då vi idag ser hur dess popularitet definitivt är ett faktum. Många spelare som är igång samtidigt är idag långt ifrån ovanligt och 100 000 spelare på servrarna är ingeting man lyfter på ögon brynen för i dagsläget.

CS:GO – ett förstapersonsskjutspel

CS:GO är ett förstapersonsskjutspel (first-person shooter), vilket innebär att skärmen ger spelarens synfält. Som man hör redan i namnet så är detta en typ av spel där skjutvapen har en framträdande roll ovh andra populära spel i denna genre är bland annat Call of Duty och Battlefield.

Idag är denna typ av spel, där man som spelare ser världen ur sin figurs synvinkel på skärmen så realistiska så att det känns precis som att vara ”i” spelet. Detta har naturligtvis gjort sitt till varför denna typ av spel är så populära då det blir mer spännande att spela när det känns mer realistiskt!

Hur man spelar

I hela CS- serien så är det grupper av terrorister (T) som spelar mot grupper av counter terrorists / insatsstyrkor (CT). Om man vill så kan man välja att vara med i spelet utan att egentligen medverka genom att vara en åskådare (spectator).

En spelomgång startar med att alla spelare utplaceras på spelfältet och efter att det är gjort så är det fritt fram att börja interagera både med sina medspelare och sina motspelare.

När det är dags för den första spelrundan så får alla spelare en kniv, en pistol och lite pengar som de kan införskaffa nya vapen med. Du samlar på dig mer pengar genom att döda motståndare och med mer pengar kan du också köpa bättre vapen.

Vad krävs det då för att ett lag ska vinna? Antingen vinner man för att man genomfört sitt uppdrag, eller så vinner man för att man lyckats med att förinta motståndarna. Direkt efter att detta hänt så sätter det igång med en ny spelrunda och vad det är för typ av uppdrag man stöter på beror på vilken bana man spelar.

cs.goUtrustning

I CS:GO behöver du knappast stå utan vapen, för här finns det både pistoler, hagelgevär, kulsprutepistoler, automatkarbiner, kulsprutor, granater, prickskyttegevär med mera. De olika vapnen är mer eller mindre bra och här handlar det om att samla på sig mycket pengar genom bra spel för att kunna köpa på sig de bättre varianterna. Man kan med andra ord säga att man gör sig förtjänt av sin allt bättre utrustning med tiden, så det är ett rättvist sätt att lägga upp spelet på.

Spellägen

Det finns tre officiella spellägen i CS:GO, vilka är följande:

 • Bomb Defuse: här ska laget med terrorister ta sig till en bombzon och aptera en bomb. Insatsstyrkornas uppgift är att se till att detta förhindras.
 • Hostage Rescue: Insatsstyrkorna ska frita gisslan som tillfångatagits av terroristerna. Spelomgången slutar när alla gisslantagna kommer i säkerhet.Här kan även de båda lagen vinna genom att förinta varandra.
 • Assassination: Här väljs en spelare från insatsstyrkan ut random och denna spelare kan varken köpa vapen eller utrustning, utan istället måste insatsstyrkan ta hand om denna spelare genom att föra spelaren till en så kallad ”escape zone”. Terroristerna, i sin tur, ska försöka döda denna spelare, som för övrigt kallas för VIP. Här avslutas spelomgången efter det att alla terrorister dött, efter det att VIP har dödats av terroristerna, eller efter det att insatsstyrkorna lyckats med att få med sig VIP till ”escape zone”.

Utöver dessa tre så finns det mängder av andra banor, men de ovan nämnda är alltså de tre officiella spellägena. Genom mjukvaran Valve Hammer Editor så är det möjligt för spelarna att skapa egna banor och spelsätt, vilket har lett till att det finns många inofficiella spelsätt blandat med de officiella. Exempel på denna typ av spelsätt är exempelvis Fight Yard / Fun Yard och Escape.

Betting på CS:GO

CS:GO är redan en mycket populär e-sport, men den fortsätter att växa hela tiden. Under 2015 var det över 1 miljon som följde EMS One: Katowice och det vill ju knappast säga lite, det! Vinstpengarna för just CS:GO ligger på $250,000 och att vinna så mycket pengar är ju såklart roligt när man vinner det på grund av att man är bra på att spela det spel man gillar allra mest!

Med så stora framgångar inom e-sports så är det på sin plats med lite skryt från CS:GO och för er som är nya i gamet så har ni säkert hört talas om både Fnatic, Ninjas in Pyjamas och andra stora lag, eller hur?

Idag kan du hitta e-sport i de flesta av spelsajternas sportsbook, så det är bara att kika in hos olika sajter för att se efter vilken som tycks passa just dig allra bäst!

Här hittar Svenska betting sajter som erbjuder CS.GO

Väl valda ord om CS:GO

Vi har samlat ett par citat från spelare som testat CS:GO för att se vad de har att säga och hör följer ett par av de väl valda orden:

 • ”Spelet är briljant”.
 • ”Nostalgiska ljudeffekter”.
 • ”Det känns verkligen som ett 8/10 spel”.
 • ”10/10”
 • ”Det har fått 2 av 5 i betyg och 2 av 5 tycker iaf jag är ett snällt betyg”.

Ja, som ni ser så är det både vänliga ord av spelare som uppskattar CS:GO och hårdare ord från spelare som ogillar det. Det enda man kan göra då är ju att testspela det själv, så har du av en eller annan anledning inte testat ännu så är det god tid att göra det nu!